Analytiker: Ny kapitalfond kan gøre Nets til europæisk spiller - eller sælge igen om nogle år

Købstilbud på 33,1 milliard kroner for Nets lyder fair, siger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen.

Virksomheden Nets har været med til at udvikle Dankortet, Eboks, Betalingsservice og Nemid. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Kapitalfonden Hellman & Friedman vil købe den danske virksomhed Nets, der står for at udvikle og drive betalingstjenester og har 2.400 ansatte.

Købstilbuddet lyder på 33,1 milliard kroner - eller 165 kroner per aktie.

Det tilbud er fair, men til den lave ende, lyder det fra aktieanalytiker ved Sydbank Mikkel Emil Jensen.

- Vi synes faktisk, at de 165 kroner per aktie er nogenlunde fair – også taget i betragtning af, at det er en kapitalfond, som går ind og tilbyder at købe Nets, siger Mikkel Emil Jensen.

- Havde det været en anden industriel spiller, kunne man nok godt forvente et højere bud, men nu er det en kapitalfond, og der synes vi egentlig, at det er det, man bør kunne forvente fra sådan en fond, tilføjer han.

Nets som europæisk spiller

Ifølge aktieanalytikeren kan det virke "underligt", at en kapitalfond nu tilbyder at købe Nets, som allerede er ejet af kapitalfonde.

Bain Capital, Advent og ATP købte nemlig 100 procent af aktierne i Nets i 2014, og efter børsnoteringen af Nets for et år siden har Bain Capital og Advent ejet 40 procent af aktierne i Nets.

- Advent og Bain, de nuværende ejere, har allerede gjort Nets rigtig lækker, og det bolsje er ligesom suttet færdigt, lyder det fra Mikkel Emil Nielsen.

Som nordisk spiller kan Nets derfor ifølge aktieanalytikeren ikke sælges videre med afkast.

I stedet har kapitalfonden, der står bag købstilbuddet på de 33 milliarder kroner, to muligheder.

- Enten skal de udvide og sige, at vi gør Nets til en europæisk spiller, og det er Nets sådan set allerede i gang med i Italien og Slovenien. Det kunne være et element, som kunne generere et afkast for kapitalfonden fremadrettet, lyder det fra Sydbanks aktieanalytiker.

Alternativt vil kapitalfonden vente nogle år og så forsøge at få Nets solgt.

Andre spillere på markedet kan nemlig godt have været interesseret i at købe Nets, men da der har været mange fusioner og opkøb, så har markedet nok været mættet lige nu, vurderer aktieanalytikeren.

Men venter man nogle år, kan de store industrielle spillere igen have fået mod på opkøb.

- Så står man med et rigtig stærkt kort, når de igen er klar til at opkøbe. Så har kapitalfonden mulighed for at sælge Nets til en industriel spiller, siger Mikkel Emil Jensen.

Modbud?

Ejere af 46 procent af aktierne har ifølge fondsbørsmeddelelsen allerede godkendt at sælge til kapitalfonden Hellman & Friedman samt det tilhørende konsortium, som nu byder 33,1 milliard kroner på Nets.

Heriblandt står Advent og Bain, der ejer 40 procent af aktierne i Nets, og som ifølge Sydbank-analytikeren længe har set efter et exit.

Ifølge næstformanden i Nets' bestyrelse vil Advent og Bain dog gå med ind i det konsortium, der tilbyder at købe Nets, men reducere deres aktieandel fra 40 til 16 procent.

Aktieanalytiker fra Sydbank Mikkel Emil Jensen fortæller, at ejerne af 50 procent af aktierne skal godkende salget, før det kan gå igennem.

Da der længe har været rygter om et kommende salg af Nets, forventer aktieanalytikeren, at andre interesserede købere har været på banen - noget Nets også selv kommer ind på i dagens fondsbørsmeddelelse.

Men det udelukker ikke 100 procent, at der kan komme modbud, nu hvor tilbuddet ligger på bordet.

- Der skal man som investor helt klart håbe på, at en anden industriel spiller går ind og giver et bud. Simpelthen fordi det alt andet lige vil tilbyde en højere pris, siger Mikkel Emil Jensen.

Vil udvikle Nets væk fra børsen

I en pressemeddelelse udtaler den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, at virksomheden har til hensigt at afnotere Nets fra børsen, hvis købet går igennem.

- Vi vurderer, at vores fleksible og langsigtede kapital, vækstfokus og brancheekspertise vil kunne hjælpe Nets med at forblive konkurrencedygtig i dette stadigt mere udfordrende miljø præget af konsolidering, udtaler Stefan Götz, direktør i Hellman & Friedman.

Han tilføjer:

- Vores 100 procent kontante overtagelsestilbud repræsenterer en attraktiv præmie for aktionærerne i Nets på et tidspunkt, hvor forretningen står over for en række usikkerhedsfaktorer, som vil kræve væsentlige investeringer, der bedre kan gennemføres som ikke-børsnoteret virksomhed.

Nets' historie

  • Virksomheden Nets udspringer af bankernes fælles firma til håndtering af betalinger, Pengeinstitutternes Betalings-Systemer (PBS), der blev stiftet i 1968.

  • I 1983 lancerede firmaet Dankortet.

  • I 2010 fusionerede PBS og et norsk firma. Det blev til Nets. Herefter fulgte flere opkøb af blandt andet finske og svenske firmaer.

  • I 2014 købte kapitalfondene Advent International, Bain Capital og pensionsselskabet ATP Nets for 17 milliarder kroner. Sælgerne var en række skandinaviske banker samt den danske Nationalbank.

  • Den danske Nationalbank ejede 10 procent af aktierne i Nets og fik 1,3 milliarder kroner for aktiesalget. I forbindelse med salget lagde Nationalbanken vægt på, at Nets skulle drive Dankortet videre til 2020 og videreføre Betalingsservice i flere år.

  • I september 2016 valgte ejerne af Nets, kapitalfondene Bain Capital og Advent, at børsnotere Nets.

  • Nets har hovedkvarter i Ballerup ved København og er primært til stede i Danmark, Norge, Finland og Sverige.

  • Nets driver blandt andet Dankortet, Nemid og Betalingsservice.

OBS: Artiklen er opdateret med kommentar fra direktøren i Hellmann & Friedman.